RosenFalk

Huset vid E4, Ersboda del2

Publicerad 2011-04-15 14:11:23 i Allmänt,

Jag ville komma tillbaka en sväng till, mest för en annan anledning att fota igen, men då kameran var med så ville jag dokumentera framfarten i huset, och detaljer som jag missade att fota förra gången. Detta var tisdag eftermiddag. Del 1 var från lördagen. Tur att jag fotade mest inne i huset då och inte senare....
Tomten där det gröna huset har stått. Ett äppelträd är det enda som berätta att det kan ha stått ett hus där.
Det röda huset.
Den lilla toaletten på bottenvåningen.
Tapeten i lilla toaletten. Fick kliva försiktigt över bräder för att komma dit från sidoingången.
Fönsterkarm vid entren:
Brända detaljer från ena byggnaden på tomten:
I kontainern för osorterat:

Huset vid E4, Ersboda

Publicerad 2011-04-15 12:41:31 i Allmänt,

Så många gånger som man paserat detta hus då det ligger bara några meter från E4 just innan stora rondellen på ersboda, Umeå. Varje gång har jag nog undrat när det är byggt och varit riktigt nyfiken på huset, men samtidigt bara njutit av dess existens. Men en dag så var allt vackra borta. I fasaden gapade tomma hål där fönster och dörrar suttit. Min första naiva tanke var: Varför byta fönster och dörrar samtidigt innan det blivit riktigt varmt ute? Tyvärr så var det inte så. Tog bilen dit upp förra lördan, och började förstå mer och mer om varför. Det kändes bara så tungt och sorgligt att stå bland bråte och nedbrända extrabyggnader på gården. Allt som gått förlorat, allt som kommer att försvinna. Jag vill inte glömma, jag vill bevara, även om det bara är i minne, på bild eller en tapetbit från den nerrivna väggen. Jag låter huset omfamna mig, visa mig det vackraste den kan erbjuda i allt kaose. Detta områda försvinner för den nya vägen som ska byggas och som lär byggas ihop med rondellen.
Det var mycker att ta in, så det blev senare ett till besök.
Avfotad bild från Google earth:
Det gröna huset finns inte längre kvar.
Kartbild från eniro:
Huset påminde ibland om vårat eget hus från 1929, utbyggt tidigt 40-tal. Men det påminner desto mer om huset jag är uppvuxen i från 1931, som hade samma form på huset innan dom byggde ut så det blev symetriskt. Jag skulle gissa att huset är från nån gång mellan 1920-40 talen, men närmare 30-talet.
NU TILL VERKLIGEHETEN AV IDAG:
Koloniområdet, med den växande vägens framfart i bakgrunden:

Hus 2 mellan stadshuset och E4

Publicerad 2011-04-15 12:10:41 i Allmänt,

Detta hus har man sett många gånger, och undrar varför det inte används, och hur ser det ut på insidan. Nått säger mig att det är byggt nån gång kring/efter 1900 i sambant med nuvarande stadshuset, dåvarande K4. För bra många år sen har det fungerat som djursjukhus, vilket man kan ana på skylten på huset och infotavlan. Synd att ett så fint hus ska stå tomt och bara vänta på att förfalla och glömmas bort.
(Den gröna färgen skiftningar på dörren påminner om det gröna runt minervaskolans fönster)
Kartbild från eniro.

Hus 1 mellan stadshuset och E4

Publicerad 2011-04-15 11:59:14 i Allmänt,

Detta hus är ett i mängden och egentligen för ungt för min del, men med tanke på att det verkar ska rivas och jag kunde få snygga foton så begav jag mig till platsen. Jag har faktiskt ingen riktig aning om vad det har används till, men nått säger mig att det inte är vanliga lägenheter, eller har jag kanske fel där. Nån som vet vad huset har används till?
Kartbild från eniro.

Om

Min profilbild

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela