RosenFalk

Grubbe/Backen

Publicerad 2011-08-31 22:05:07 i Allmänt,

Lade märke till detta hus en vinter, då det inte var skottat och det såg så himla öde ut just då. Men nu ett bra tag senare såg det faktiskt ut som att det händer nått där. Soptunnan var proppfull och en stor skräphög låg framför huset, fast en av lägenheterna är ett förråd och det andra håller på att renoveras. Om det är 2 eller 4 lägenheter det vet jag inte, men det fanns två ingångar iaf. Beundrade huset som mycket väl kan vara från 1930-50 talet, och den stora tomten. Tittade även på grannarnas fina röda västerbottensgård med bl.a. en 6? kantad loge på tomten. Dessa hus var som två skilda världar. Sucktade över dom lockande äpplena på tomten, för är man allergisk mot äpplen så är man. Åh vad jag saknar smaken...

Vännäsby

Publicerad 2011-08-31 21:54:58 i Allmänt,

Svänger av till Returcentrum i Vännäsby och på samma sida fast närmare vägen skymtar jag ett hus som ser ensamt ut. Efter en lång titt och ett fynd senare på returcentrum tar jag mig fram till huset och konstaterar att här bor nog ingen. Går runt och fotar och bredvid den andra byggnaden så hittar jag tecken på en gammal brand. Tittar man på eniros kartor så har det totalt stått fyra byggnader här, men nu är det bara två kvar.

Vännäs 5

Publicerad 2011-08-31 21:45:32 i Allmänt,

Just när jag är på väg att avsluta rundan i Vännäs så ser jag ett hus som känns gammalt med lätt bortnött fasadfärg och vita småspröjsade fönster. Går närmare och fotar och ser även det förråd/uthus som står bredvid. Fotar även det, men inser efter ett tag att denna lilla byggnad har brunnit. Går på den ena långsidan och ett stort bränt hål gapar svart. I denna stund kommer en geting och jagar bort mig, så det blev inga bilder från den insidan. Det känns så overkligt och sorgset att stöta på en sån här byggnad. En byggnad bortom all räddning, men som tappert ändå står kvar. Fortsätter att fota det stora huset, och undviker att få med killarna som lämnade nått med en mindre lastbil.

Vännäs 4

Publicerad 2011-08-31 21:29:06 i Allmänt,

Huset som ligger bredvid Stationshuset är numera restaurang, men med stor sanolikhet byggt i samband med stationshuset om man ser på bilden med stationshuset från västerbottens museums hemsida.

Vännäs 3

Publicerad 2011-08-31 21:20:50 i Allmänt,

Ett måste i fotorundan blev ju stationshuset/järnvägsstationen i Vännäs.
Riktigt speciell byggnad. Denna dag kunde jag inte fota insidan, då det var stängt.
"Arkitekt: Folke Zettervall
Tillkomsttid: 1891
Byggnadsminne: 2002"
"Stationshusen som uppfördes vid denna tid längs norra stambanan byggdes i trä "med något fornnordisk anknytning" som Edelsvärd uttryckte det. I Vännäs stationshus slog det fornnordiska ut i full dekorativ blom, men för övrigt anslöt byggnaden till inarbetade rutiner för stationsbyggande. Stationshuset var således även här uppbyggt över en sammanhållen rektangulär plan med frontespiser på långsidorna. En nedtrappning från två till en våning vid gavlarna ger byggnaden fler takfall, och inte minst fler nockar att fästa ornament vid."
http://www.vbm.se/avdelningar/byggnadsvard1/byggnadsminnen/ovriga-lanet/stationshuset-i-vennes.html
bild från västerbottens museums hemsida.
Stationshuset och huset bortanför som jag har benämt som hus 4.

Vännäs 2

Publicerad 2011-08-31 21:05:07 i Allmänt,

Redan på väg till hus 1 i Vännäs så ser jag detta fina området med tegelbyggnader med en 1900-1920 tals industrilokals känsla. Först försökte jag lista ut hur man tar sig in på området, och gick runt, men staket och grindar satte stop för mina planer. Då var det bara att fota det jag kunde och gå tillbaka mot centrum igen. Några stora stenar vid staketet mot centrum blev min räddning för bättre bilder då jag kom upp en bra bit.
Nån som vet nått mer om detta område får gärna komentera.

Vännäs 1

Publicerad 2011-08-31 20:51:57 i Allmänt,

Då jag tog mig till Vännäs en helg i ett jobbärende så borde jag ju även ta med kameran för att fota hus. Efter avslutat jobb gick jag runt i centrala Vännäs, och först ut var huset som jag såg första gången för ett år sen tror jag att det är. Då tog jag kort på det på avstånd, och den bilden ska nog finnas här på bloggen.
http://rosenfalk.blogg.se/2010/july/hus-i-vannas.html
Jag vet mer eller mindre nästan inget om huset, förutom att det nog är från 1900 nån gång, och att det utförs rökdykarträningar här av brandförsvaret, enligt en tämligen säker källa från orten.

Hem ljuva hem...

Publicerad 2011-08-20 20:12:30 i Allmänt,

Jag kom på ideen att fota vårat hus på samma sätt som jag fotar andra hus. Det gäller bara att se dom där detaljerna runt oss som vi är så van att se, men som ändå gör att man älskar huset och suckar över det på samma gång.
Lite historia ska ni få om huset.
"Verkstan" är troligast från 40-50 talet, medan förrådet vid vägen är hitflyttat och kan tänkas att det är från 20-talet. Stora huset är byggt 1929, men hall och kök är utbyggt tidigt 40-tal och delar av huset har kvar den renovering som gjordes då. Så på några få ställen finns golv- och dörrlister kvar från -29, som ungick renoveringen. Vårat sovrum är renoverat på 70-talet skulle jag tro. Mindre ommålningar och tapetseringar har gjorts under 90-talet, och badrummet i källaren är också ganska nyligt renoverat. Det finns endel mindre renoveringsplaner, som att måla om möbler och tapetsera i hallen, och det större projektet att fixa i ording i stora hallen i källaren. Fast bekymret är att vi hyr av kommunen, och det är mycket tjat och tålamod som behövs för att få igenom vissa saker. Det är inte utan att vi brukar kalla huset för "Kråkslottet - huset som kommunen glömde". Efter mycket tjat från mina föräldrar så fick vi tillslut dränerat och ommålat. Kommunen köpte upp huset under tidigt 80-tal då E4 skulle dras om och flyget skulle byggas ut. Men inget har påverkat husets läge, färrän nu. Även om vi inte blir direkt drabbade så blir hela området det då entré syd ska läggas i utkanten av området. Men men, slut på bitterheten nu. Jag älskar huset, och har bott här sen början av 2007, medan min pojkvän är uppvuxen här då hela familjen flyttade hit 1983. Stor tomt med underbart läge i nästan lite lantlig miljö, men med bara 10-15 minuter från centrum.
Förrådet vid vägen....
"Verkstan" med ett förråd till höger.
BOTTENVÅNINGEN:
Hallen, vardagsrummet, köket och kök/datarummet.
KÄLLARVÅNINGEN:
Lilla hallen+trapp, stora hallen, tvättstuga, badrum och pannrum(ej med på bild)
ÖVERVÅNINGEN:
Trapp+liten hall, liten toa, vårat sovrum med alkov och tillhörande förråd(1 av 2 på bild), gästrum/syrum.

Huset på innergården...

Publicerad 2011-08-20 19:31:47 i Allmänt,

När jag såg detta hus av rena slumpen under våren 2011, så tänkte jag som vanligt att jag måste återvända till huset senare. Senare blev några månader, i och med att jag skulle till Stora Nolia och skulle pasera stället. Huset är så sött och charmigt, men delar av huset är inte rakt längre och håller på att förfalla. Jag trodde tämligen säkert att huset är obebott och bara används som förråd, men då jag tittar in genom fönstren så är den större delen av huset renoverat och visar tecken på bebolighet. En madrass ligger på golvet med en tidning på sidan om, och ett kök med moderna gardiner. Ibland vet man faktiskt aldrig om det till synes öde huset faktiskt är så öde. Men med små ledtrådar kan man ändå få en bild av hur det kanske ligger till.
Huset ligger bakom Dragongatan 12B, Umeå(väst på stan).
Efter att jag fotat detta kort kom en geting och jagade iväg mig, så då bestämde jag mig för att det var färdigfotat.

Om

Min profilbild

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela