RosenFalk

Centrum 15 a-b

Publicerad 2011-03-19 17:34:33 i Allmänt,

Detta hus har jag nog aldrig riktigt laggt märke till. Men stilen på huset känns bekant, och jag tror att det påminner lite om stadshuset. Byggt under 1900 kanske.
----------------------------------------------------------------------------
Detta hus känner jag till då jag hade gymnastik här då jag gick gymnasiet på Mimerskolan. Fast jag har som aldrig vetat så mycket om det, föränn idag då jag kollade upp lite mer bland Umeås husritare.
"Läroverkets gymnastikhus, invigt 1892. Lindströms nyrenässansklädda gymnastikbyggnad ansågs vara så märkvärdig att den i fotograferad form visades på världsutställningen i Chicago 1893."
Jag gillar byggnaden helt enkelt och jag hoppas att den får vara kvar även i fortsättningen.
----------------------------------------
Tack och bock för mig.
Tog bara några veckor att få upp alla bilder och inlägg.
Ska försöka begränsa mig lite till nästa gång, och försöka sprida ut det lite mer.

Centrum 14 a-b

Publicerad 2011-03-19 17:19:28 i Allmänt,

Detta hus har jag bara fått för mig är från 1930 nån gång, men självklart kan jag ha tänkt och kopplat ihop hus med en historia fel också. Men i vilket fall som helst så är det ett intressant och robust hus, med en liten och söt innergård.
---------------------------------------------------------------------------------
Gamla VK huset, från 30-talet om jag inte minns helt fel från en debatt om husets vara eller icka vara. Har nog aldrig tänkt på hur fint huset egentligen är, och då man sällan kollar uppåt så ser man inte vissa detaljer.

Centrum 13a-b

Publicerad 2011-03-19 17:01:26 i Allmänt,

Detta hus såg jag då jag paserade via jobbet, och tänkte: vilket intressant hus, det måste jag fota. Hade ingen aning om ålder eller så, men huset var tillräkligt intressant bara för att det var skrapat inför en målning. Jag kommer in på gården och inser att det är några vuxna med barn som leker där. Jag ber om tillåtelse att fota, och frågar samtidigt när det är byggt. 1929 blev svaret. Jag kan bitvis se det ja, även om fönstren säger en annan tid åt mig. Men det brutna taket har vi på våran 1929 tals hus också.
-----------------------------------------------------------------------
Detta hus hade jag till alldeles nyligt ingen info om alls. Bara att en lampaffär har hållit till här tills då dom lagt ner det inte allt föt längesen. Jag hade kunnat gissa på 1920 talet pga fönstren. Den nya infon är från vbm.se hemsida om Umeås husritare:
"Ryttmästare Sandströms hus vid operaplan, uppfört 1919. Ett jugendpalats i trä som från början var brunmålat. Ritat av Erik Eriksson" Ett riktigt fint hus, med en udda vinkel på huset.

Öst På Stan/Centrum 12a-c

Publicerad 2011-03-19 16:38:29 i Allmänt,

Detta hus fångade min uppmärksamhet mest för färgens skull, men även den masonit klädda ballkongen. Mina tankar gick till 20-talet, och jag blev lite nyfiken på hur den såg ut från andra sidan.
-----------------------------------------------------------------------------
Detta hus är för mig känt som Rosa huset. Under gymnasietiden hade vi musik på den högra sidan, och nån stans i huset hade vi "kroppen som uttrycksmedel". På senare år har jag varit här(på vänstra sidan) under min första termin på orientalisk dans, via Balettakademien. Det är en riktigt fin byggnad i 1920-tals nyklassicism stil, men ett vist förfall har börjat bli lite välpåtagligt. Väldigt synd för en så fin byggnad.
---------------------------------------------------------------------------
Detta magnifika hus har jag för mig att jag ha läst vad det är, men hittar det just nu ingenstans. Ligger mitt emot det rosa huset. Vet faktiskt inte enns vad det används till nu.

Öst På Stan 11

Publicerad 2011-03-19 15:32:29 i Allmänt,

Nu för tiden så håller Minervaskolan till här, men var i början ett folkskoleseminarium då det stor klart 1925. Att huset skulle byggas just här bestutades 1918, då den först tänkta teaterbyggnaden hamnade bredvid tullmagasinet istället. Denna byggnad kom att ersätta det mindre folkskoleseminariumet i stadens västra utkanter, nuvarande hovrätten, då det rådde stor lärarbrist i norrland. Byggd i typisk 1920 tals arkitektur, en sval nyklassicism.
Jag personligen tycker att denna byggnad/byggnader är så himla grym. Det är stort och pampigt, och jag ska försöka bli fotad här i sommar, gärna kring stentrappen.

Öst På Stan 10

Publicerad 2011-03-19 15:11:23 i Allmänt,

En samling hus jag passerade till nästa hus. Var först tveksam om jag skulle ha med dessa, men det fick bli så att dom fick dela på detta inlägg istället. Först två hus från 1900-1920, och sen två kring tiden 1900.

Öst På Stan 9a-c

Publicerad 2011-03-19 14:58:20 i Allmänt,

Detta hus, är väl mer en industribyggnad, men den har en viss charm. Och på nått sätt så känns det vanligt att industribyggnader lätt blir gallerier då det finns höjd i tak och stor yta. Även denna byggnad är nu ett galleri.
"Hilding Carlssons mek. verk. Bygglov 1935"
----------------------------------------------------------------------------
Denna byggnad är för mig känd som Golden Existence, ett ställe att hyra bal och bröllopsklänningar på. Men jag såg nu att skylten var borttagen, och vad som är där nu det vet jag inte. Huset är riktigt intressant med många fina detaljer, och troligast från sent 1800 tal.
---------------------------------------------------------------------------------------
Huset som är granne med det föregående huset, har nått pluttinuttigt och väldigt sött över sig. Kan det vara valet av dom pastelliga färgerna kanske. En väldigt söt grind med lampor på vardera sida välkommnar en till "TRANAN".

Öst På Stan 8a-b

Publicerad 2011-03-19 14:34:14 i Allmänt,

Ett rött litet charmigt hus. Ingen aning om ålder, men trappen på baksidan känns lite väl enkel jämfört med huset. På var sin sida om infarten till huset har masoniten på staketet börjat att ge upp.
--------------------------------------------------------------------------
Ett riktigt fint hus, kring sekelskiftet 1900. Riktigt ståtligt med hörnet på huset som stolt visar upp sig i korsningen. På gårdens insida, var det ganske enkelt, men fick se skymten av lite snickarglädje. Det andra huset på sidan om, var även det bitvis renoverat, om inte lite mer och mer tydligt. Men jag gillar verkligen det färgade glaset.

Öst På Stan 7a-c

Publicerad 2011-03-19 12:17:24 i Allmänt,

Fastän Länsstyrelsen(baksidan) i Umeå säkert inte är så gammalt så är det ändå nått med färgkombinationen som är tilltalande. Det sticker ut och ropas till mig; Hej jag är här, titta på mig. Även om det faktiskt var moroten på väggen som först fångade mitt intresse till att börja med, innan jag såg resten av huset.
---------------------------------------------------------------------
Nästa hus har inte lika mycket dragningskraft som yngre hus har haft, med snickarglädje och sånt. Men huset är trotts allt från 1876 och finns skrivet om på västerbottensmuseums hemsida, under namnet: Rektor Johanssons gård. Det är helt klart ett vackert hus ändå med träsniderier under tak, och det faktum att det är ett av få bevarade hus från 1870 talets bebyggelse i Umeå.
----------------------------------------------------------------
Ett gårdshus till det andra rosa huset längst samma gata. Ett mycket pampigt hus.
---------------------------------------------------------------------------------
Två hus som jag fotade men som jag inte fotade mer av. Får ta det vid nått annat tillfälle.

Öst På Stan 6a-b

Publicerad 2011-03-19 11:14:12 i Allmänt,

Detta hus är bara så läckert. Den mörka levande träytan i kontrast med det vita och blå/turkosa i och runt fönstren. Jag kan inte riktigt sätta nån riktig ålder på huset, men vackert är det i vilket fall som hälst och väldigt estetiskt tilltalande. Titta och njut.
---------------------------------------------------------------------------------------------
Det andra huset såg jag för första gången för några år sen. Den gången föreviga jag det med min mobilkamera, med mål om att återvända nån dag. Jag hade dock fått för mig att huset var grönt och inte i brun/beiga toner. Det bör vara 20-tal, med klassiska detaljer från antikens grekland. Nyklassicism som återvänt några gånger genom årens lopp.
Där borta ser vi första huset i inlägget.

Öst På Stan 5

Publicerad 2011-03-19 10:53:28 i Allmänt,

Dessa hus får ett eget inlägg, då det var så många bilder från stället.
Det större huset(huvudbyggnaden) har jag kännt till sen tidigare, och fönstren är utbytta på stora delar av huset. Men nu fick jag även se hur det såg ut på innergården. Träffade även på en nyfiken herre som undrade varför jag fotade.
Vi ser bort från det till synes väl skötta huset och vänder blicken till det mindre huset på gården, som skriker efter kärlek och omvårdnad. Varför har man låtit detta vackra hus förfälla?
Plastfärg på linoljefärg. :(

Öst På Stan 4a-b

Publicerad 2011-03-12 19:48:54 i Allmänt,

Det här huset har säkert många sett då bussarna paserar det på väg till öst på stan och vidare. Jag har sett skymten av det varje gång jag cyklat in till stan från teg. Ett så vackert 20-tals hus, håller på att förfalla. Men låt det inte glömmas bort. Njut av dess skönhet, och hoppas att nån kommer att fixa till det så småningom.
--------------------------------------------------------------
---------------------------------------------------
Andra huset, från samma period(20-talet) har fått bättre omvårdnad än sin granne två hus bort. Intressant färgkombination på detta hus. Vacker helhet helt enkelt.

Öst På Stan 3a-c

Publicerad 2011-03-06 15:56:48 i Allmänt,

Ett rosa hus med stor tomt fångar mitt intresse. Det känns som ett under att huset har fått behålla den stora tomten med det lilla uthuset och dom två vackra damerna i form av en staty. Huset har 1920 tals fönster, och delar av huset skulle behöva lite restaurering. Men i det hela, ett riktigt vackert hus.
Jag tyckte det var slöseri med gott hantverk att bara slänga denna spegeldörr, så...
...jag gick in och frågade om jag fick den. Men hon där inne fick inte tag på ägaren till huset, men på måndag viste hon nog om det gick att jag tar den. Hon skulle även kolla åldern på huset, då jag frågade. Håller tummarna att jag får dörren med karm och dörrlister. Vore kul att se om jag kan använda den till nått, är ju sugen på att byta ut ena 60-tals dörren i källaren. Även om källaren är 50-60 tal så vore det bra med enhetligt utseende.
Två vackra damer.

Uthuset...
---------------------------------------------------------------------------------
Nästa hus stod bredvid det rosa huset och var bara väldigt sött och litet. Borde nog vara kring 1920-talet det här med.
----------------------------------------------------------------------
Ett blått hus med gråa detaljer. Även detta hus har samma typ av fönster som dom andra två, så troligast från samma period, 1920. Däremot var det inget jätteintressant hus, men det har sin charm självklart. Baksidan gjorde mig lite besviken, men trotts det så förkänar det en plats på min blogg.

Öst På Stan 2a-c

Publicerad 2011-03-06 15:06:44 i Allmänt,

Det stora gula huset i detta första område är väl egentligen gränsfall för ungt för mig, men en viss nyfikenhet över huset och området fanns ändå. Det mindre huset mitt emot hade delvis nya fönster, men på baksidan av det kunde man se husets ursprung, dock en ganska så deprimerande sida där förfallet börjar bli väl synligt. Färgen gult och andra stärka färger i kombination har en tendens att ändå påkalla min uppmärksamhet.
Det minsta fönstret jag har sett hittills.
--------------------------------------------------------------------------
Två hus i samma stil på fönstren påkallade min uppmärksamhet. Fönstren/husen är nog kring tiden 1920, och när jag gick in mellan husen så blev jag grymt imponerad av dom höga fönstren längst långsidan. Dom påminde om fönstren till en kyrka. Men på grund av att det var endel människor på innergården så ville jag inte störa och jag gick vidare.
Där uppe har vi nånting gammalt...
----------------------------------------------------------------------------
LEKTOR WALDENSTRÖMS HUS

Det här huset var ju riktigt snyggt, och inte viste jag om att det stod om det på västerbottens museums hemsida heller. Huset var klart 1890, men fick sin panel först 1897. Fram till slutet av 1930 så fanns det en veranda på baksidan, men som ersattes med enklare entreér. Två orginalfönster finns kvar på västra gaveln, resten är utbytta men med samma indelning.
(byggnadsminne: 2001)
Ja inte var det det snyggaste entreérna direkt. Passar verkligen inte in med resten av det väl utsmyckade huset. Så det var en liten besvikelse.

Öst På Stan 1a-b

Publicerad 2011-03-06 14:02:58 i Allmänt,

Båda husen ser man vanligtvis framifrån när man lämnar centrum och beger sig mot Öst på stan, men som ni kanske har anat nu så gillar jag att se hur det ser ut på innergården också.
Första huset är ju riktigt mäktigt och pampigt....
"Verkmästare Anderssons hus, uppfört 1901"
...med sitt torn som välkommnar en.
"Entré i schweizerstil mot gården".
Dom är ju bara för söta dom där "blommorna".
Orginalfönster på nedervåningen.
Där borta har vi nästa hus....
--------------------------------------------------------------------------
MORITZSKA GÅRDEN

Huset var färdigbyggt 1891, och var en av dom mest "ståtligaste och rikast utsmyckade" huset efter stadsbranden. När Carl Gustaf Moritz dog 1897, testamenterades gården till Umeå kommun som nyttjade byggnaden som kontor och skola. 1983 flyttades huset från kvarteret Idun till dess nuvarande plats, bredvid Scharinska villan. I samband med flytten brann halva huset upp, och fick byggas upp igen. Så fast huset har flyttats och byggts upp efter branden så förkännar huset sin byggnadsminnesförklaring(1985), på grund av sin historia och sitt "arkitektoniska egenvärde".

Öst På Stan inför:

Publicerad 2011-03-06 13:22:32 i Allmänt,

Den här gången tänker jag inte skriva i adresser, då det sist blev små fel lite här och där. Denna gång blir det att dela in husen i grupper/gruperingar, och benämna dom med siffror och husen med bokstäver. Dom hus jag har namn på skrivs in i beskrivningen istället. Vill inte att det ska bli för virrrigt och grötigt i huvudet, då det är endel husbilder att hålla koll på. Dom hus jag hittar mer info om, blir både att cidera och sammanfatta med egna ord.

Karta-Öst på stan

Publicerad 2011-03-05 16:22:46 i Allmänt,

Har har ni kartan på hur jag gick när jag gjorde min nästan 3h fotopromenad kring Öst på stan och delar av centrum i Umeå. Jag tror att jag har fått med det mesta. Jag börjar närmast älven, och drar mig uppåt...
Synd att det inte syns så bra, men nu vet ni på ett ungefär hur jag gick iaf.
Snart kommer bilderna på husen upp.

TegsLada...

Publicerad 2011-03-05 10:16:59 i Allmänt,

I väntan på varmare väder, så fick det bli en mindre fotning.
Efter det korta turen med skotern så paserade vi denna lada, och jag tänkte att jag måste återvända och fota den.
Fick kräla fram i snön, men vågade mig inte för nära, då jag inte viste hur stabil den var eftersom att den lutade en del.
En spegeldörr med märken efter att den en gång i tiden har blivit klädd med massonite.

Om

Min profilbild

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela