RosenFalk

Huset på Haga, rivning del 1

Publicerad 2013-02-28 21:22:00 i Allmänt,

Jag hade nog aldrig fått information om denna rivning om det inte hade varit för facebook gruppen: Föreningen för byggnadskultur i Umeå, där jag är tämligen aktiv i. Det var en vk-länkning där som gjorde att jag bara måste fota det vid tillfälle. http://www.vk.se/806588/trahus-rivs-och-ger-plats-at-det-nya
I samma facebookgrupp så kom lite mer info om huset fram, då jag själv viste inget om det, förutom att det borde vara byggt på 30-talet.
Per-Olof Åström skrev: 
"Det byggdes för ca 82 år sedan av min morfar samt en vän till honom, under året när min mor föddes. Mormor och morfar bodde i rödbäck och kunde sedan flytta in till huset i stan. Morfar (Forsberg) var snickare, egentligen finsnickare, möbelsnickare. Han var född 1905 och dog enbart 30 år gammal, då hade min mor bott på fastigheten i 4 år. Efter ytterligare 4 månader sålde och flyttade min mormor med barn från fastigheten."
 
Jag personligen förstår inte hur man kan riva ett hus som är till synes bra skött. Men om Umeå ska växa så passar vissa på att bygga nytt, och enligt mig nått utan historia, minnen och en själ.
En filmning från rivningen blev det också:
http://www.youtube.com/watch?v=H3djVuG25L0&list=UUhWAkt5NVqPzMBJbWWA4dfg&index=1
 
Huset från googles gatvy innan det revs:

En liten uppdatering....

Publicerad 2013-02-08 13:47:34 i Allmänt,

Efter fotningen av rivningen av rosa huset så tog jag mig svängen till två till hus för att kolla läget.
Ett hus håller på att renoveras om än långsamt, och ett annat förfaller mer och mer....
 

Rivningen av Wernstedska gården/Rosa huset, del 1

Publicerad 2013-02-08 13:20:00 i Allmänt,

Citar från mitt förra inlägg från sensommaren 2010:
"Wernstedska gården/Rosa huset som i december 2005 stod inför ett rivningshot, och nu sommaren 2010 har det gått igenom att huset ska rivas. Det ansågs att det skulle bli för dyrt och för komplicerat att rusta upp huset.

Huset byggdes våren 1905 och blev klart i november samma år. Det byggdes som två identiska lägenheter i två plan med en brandmur som skiljde lägenheterna åt.
Hur det än slutar så tänkte jag att jag skulle se till att fota det innan det är borta för alltid."
 
Tyvärr så blev det aldrig av att jag fotade huset innan det revs januari/februari 2013. Gårdshuset revs i slutet av december.
Mitt i denna sureallistiska värld av tomma hål och högar av bräder så träffade jag på en person som hjälpte mig genom bråten i jakten på bra bilder och gav mig intressant information om huset. 
Lager på lager av männsklig närvaro, från ljusgrön pärlspånt till gipsskivor och ljusa tapeter.
 
"Låt världen ärva vetskapen
...om dom misstagen som gjordes."
 

Om

Min profilbild

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela