RosenFalk

Järnvägshuset

Publicerad 2013-10-12 21:44:37 i Allmänt,

Paserade denna byggnad och förstod inte riktigt på en gång vad det var använt till. När jag väl tog mig dit och undersökte det lite mer, och fotade, så verkar det vara en byggnad där man underhåller tågen. Hade ingen aning om att en sådan byggnad fanns kvar. Gillar industribyggnader i tegel från början av 1900. Nån som vet mer om denna byggnad får gärna skriva en kommentar.
 
 

Historiskt tema i bagarstugan

Publicerad 2013-10-12 19:45:00 i Allmänt,

När det blev tal om att till hösten skulle vi baka i bagarstuga, så kollade min kusin Caroline när hon kunde komma upp. Sen var det bara för mamma att boka bagarstugan i Ånäset, samhället till byn jag är uppvuxen i. För den bagarstugan är bäst, och till ett bra pris. På nått sätt så kom väl tanken att jag och Carro skulle klä oss i historiska kläder. Jag har haft tanken på det många gånger att jag ville ha lång kjol och blus/skjorta när jag bakade, så nu fick det bli något liknande. Hade ett påslakan som skulle rent motiv/mönstermässigt passa bra till en moderiktig 1850-tals klänning, men det är i bomullsväv. Så då gjorde jag ett eget mönster utifrån skansens 1850-tals klänning som är mer folklig. Carro valde 1700-tal efter skansens mönster på en kofta, kombinerat med vad hon hade hemma sen tidigare. Jag gjorde en hilka/sjal och ett förkläde av två barnlakan. Sydde klart allt natten innan bakdagen.

7 september var det dags. Man glömmer lätt hur fin Galgbacken i Ånäset är, och jag tror jag har blivit mer husnördig med åren. Jag ser detaljer jag inte tänkt på förut. Och det intressantaste i huvudbyggnaden var ju att där i salen hängde Nysätradräkten. Det var lite småmäktigt då jag velat se hur den ser ut.

Jag och Carro fick vara med att blanda ingredienserna, smälta smör, och i slutet baka ut från degklump till ett färdigt bröd. Annars gjorde vi mest andra delen av utbakningen innan gräddning, och själva gräddningen. Men även lite lärdom om hur man sköter om elden och håller hällan varm fick vi också veta. För denna vetskap är ju nått att ta med till kommande generationer, och vårda ett viktigt kulturarv. Förr hade man tid, det har vi knappt längre. Allt ska gå så fort.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Byggnadsvårdsdag på Gammlia

Publicerad 2013-10-12 17:58:00 i Allmänt,

Söndag den 11 augusti var det byggnadsvårdsdag på Gammlia. Samma helg var det även Stora Nolia, som kan ha konkurerat ut lite besökare till detta. Men jag kände att jag borde ta mig på detta. Träffade på både bekanta personer där och andra med intressanta berättelser. Fick även frågan varför jag inte hade på mig historiska kläder dagen till ära. Gissar att jag inte tänkte så långt, i kombination av att jag inte kände för det.
 
 
 

Stockholm: Tantolunden och Södermalm

Publicerad 2013-10-12 16:28:52 i Allmänt,

Efter en mycket god frukost på söndag morgon begav vi oss på en promenad längst Tantolundens kolonilotter, och tillbaka längst mindre kända vägar på Södermalm. Tittade in i några second hand butiker, och njöt av en lugn söndag innan hemfärd 21.15 på söndag kväll.
 
 

Stockholm: Långholmen

Publicerad 2013-10-12 16:05:01 i Allmänt,

Efter lördagens picknick tog vi en eftermiddagstur på långholmen. Men först titta in rummet, och byggnaden. Sen gick vi ut och förbi badstranden, några gamla privatägda hus och tittade på alla mysiga kollonilotter.
 
 

Stockholm: Södermalm & Viktorianska Picknicken

Publicerad 2013-10-12 15:12:00 i Allmänt,

Vi gick förbi Slussen längst med Hornsgatan, och vid gamla häktet tog vi oss en pause och jag fick i mig lite frukost. Vi tog oss genom Södermalm tills vi kom fram till Långholmsgatan, där tog vi oss mot Långholmen via Högalidsgatan och den lilla bron Långholmsbron. Det gamla fängelset var där vi skulle bo. Väl där vid 10.00 tiden fick vi byta om för picknicken i ett omklädningsrum med dusch. Sen var det bara att gå tillbaka samma väg igen. Men nu skulle vi först till Medborgarplatsen för att få oss en blick av Stockholm Pride Parade. Efter en fika gick vi längstmed pride tåget, in på en matbutik, för att tillslut ta oss till Vitabergsparken och den viktorianska picknicken. Kan ju säga att det var närmare 30 grader den dagen, så många satt i skuggan av träden. Sen tog vi spårvagnen tillbaka till stationen hornstull. 
 
 

Stockholm: Gamla stan

Publicerad 2013-10-12 14:40:58 i Allmänt,

Natten mellan 2-3 augusti åkte jag och mitt resesällskap Sally med nattbussen ner till Stockholm. Min första resa till Stockholm med syfte att se staden, inte för genomresa. 6.00 på lördag morgon den 3 augusti anlände vi på CentralStationen. Vi gick igenom ett ganska öde Stockholm och Gamla stan mot vårat slutmål, vandrarhemmet på Långholmen.
 
 

Om

Min profilbild

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela