RosenFalk

Kyrkbyn och Kyrkan i Öjebyn

Publicerad 2014-12-28 19:30:00 i Allmänt,

Påväg hem efter en helg utanför Piteå i samband med dragracing så passade vi på att ta några ingress portaler, 6 juli. En av dessa portaler var Öjebyns kyrka. Passade även på att titta in i kyrkbyn också. Ingenting är fotat på insidan. Ett till besök måste det nästan bli under 2015, för det finns så mycket mer att upptäcka.

Fakta om platsen och kyrkan, utifrån infotavlan jag fotade av och sökning på internet.

1320 kyrkobol(Kyrkans gemensamma egendom) med kapell och begravningplats utses i Öjebyn och invigs av ärkebiskoppen. 1340 flyttas kyrkobolen och kapellet till gamla kyrkobyn Långnäs, men gravsättningar sker fortfarande i Öjebyn under 1300 och 1400-talen. Klockstapeln med sin då enda våning fungerar då som gravkapell. 1408 återfår Piteå församling kyrkobolen i Öjebyn. 1425 ska kyrkan stått klar och bestod av ett långhus. Gravkapellet blir ingång genom bogårdsmuren, och får sig en andra våning med kyrkklockor. 1640 får klockstapeln en tredje våning och större klockor. 1666 bidrod den stora stads- och kyrkbranden i Öjebyn att staden flyttades till dess nuvarande plats. 1716 plundras Öjebyn av ryssarna, och 1721 bräns kyrka och prästgård ner av ryssar. 1750 byggs vapenhus och benkor så att långkyrkan kan byggas om till en korskyrka. Gråstensväggarna puttsas både in och utvändigt. 1811 omlägges korgolvet med plank. Altaret får sin nuvarande placering. 1840 utvidgas begravningsplatsen runt kyrkan, och 1887 upphör man med gravsättningar kring kyrkan.

 
 

Skrotet i Skogen

Publicerad 2014-12-12 00:26:00 i Allmänt,

Jag var ute efter rostigt järnskrot den 29 juni, och jag fick tips om ett ställe i skogen inte så långt ifrån oss. Tydligen så hade det stått ett träskjul/förråd där också innan det brann ner, vilket fortfarande syns i träden. Inget järnskrot av intresse för mig, men jag tittade runt och fotade istället. Jag hittade även en bygd ramp i skogen. 
 
 
 

Korskyrkan

Publicerad 2014-12-11 23:10:28 i Allmänt,

Stannade här en stund i ett annat ärende 28 juni, men jag förfasades över dom öppna såren som huset hade. Ett riktigt besök är väl på sin plats inom en snar framtid hoppas jag.
 
 

Midsommarafton på Gamlia

Publicerad 2014-12-11 23:00:14 i Allmänt,

I år var midsommar 20 juni, dagen efter min födelsedag. Jag hade fått förklädet tidigare under sommaren som tog sin tid att väva, då jag inte var den enda som hade beställt. Men äntligen var min egen variant av nysätradräkten färdig. Den svarta kjolen och röda västen har jag sytt själv, blusen köpte jag på en andra hands butik tidigare under sommaren. Den svarta sjalen köpte jag i Ånäset, på en loppisaffär för närmare 10 år sedan. 
Jag fick med mig Camilla denna gången igen, vilket uppskattades.
Vädret var väldigt lurigt, men det blev en lyckad dag med besök i husen, beundrade kläderna till dom som spelade och tittade på odlingarna.
 
 

Då: Vårat hem, Nu: Ikea/Ikano

Publicerad 2014-12-11 21:54:25 i Allmänt,

Det är lätt surrealistiskt att vi bodde i detta område fram till för 2,5 år sedan. Detta fotades och filmades 16 juni 2014, två år efter att vi började flytta från området. Det enda som finns kvar är den dunge som fanns ovanför huset. Bondegatan 49 kommer alltid ha en plats i mitt hjärta.
film: http://youtu.be/csi9F5buuA4
 
 
 

Nationaldag och Byggnadsvård, 6 juni

Publicerad 2014-12-11 21:04:00 i Allmänt,

I vanlig ordning blev det att besöka Gamlia/Västerbottens museum under Nationaldagen. Jag fick med mig en kompis som sällskap, och jag bar min Sverigedräkts inspirerade lolitaklänning. Vi kollade runt lite i området efter fikat och firandet, och besökte museets utställning om Byggnadsvård, och en till titt på textilutställningen. Väldigt intressant, även om vi hade nog heldre tagit oss till Gumboda för ett 250 års firande där med militären. Men det var något vi fick reda på efteråt att det hade varit.
 
Citat från hemsidan om byggnadsvårds utställningen:
"En kunskapsbank med information om lokal byggnadstradition, olika arkitekturstilar samt äldre byggnadsmaterial och hantverkstekniker. Här får du information och inspiration i frågor som rör vård och bevarande av byggnader."
 
Kolla in utställningen om ni har möjlighet.
 
 

Gården längst Älvtået.

Publicerad 2014-12-11 19:06:00 i Allmänt,

Varför kan inte detta område få vara orört? Nä, vi ska klämma in radhus här. Allt för att förtäta staden. Jag minns när jag for förbi här sommaren innan, och det växte och frodades i trädgården mot vägen. Det kan ha varit en kvinna som jobbade på utomhus i trädgården, om jag minns rätt. Det var så vackert med en gård så nära inpå bostadsområdet, som en annan värld. En värld som skulle försvinna mer och mer...
film: http://youtu.be/YaZSNeMIyfI
 
Google maps
Före 2014: 
 
 
 
7 maj 2014
(Fjärde bilden måste vara den mest bortglömda trotoaren, inte långt från Älvtået)
 
24 maj 2014
 
4 Juni 2014
 
28 april 2015
Huvudbyggnaden som skulle renoveras stod så här rätt länge, tills en dag då det var borta, och nya grunden var lagd. Jag verkar sakna bilder på det.
 
21 augusti 2015
Ett nytt hus är under uppbyggnad, för inte ser en påbörjad renovering ut så här:
 
 

Textil utställning 4 maj

Publicerad 2014-12-11 18:18:20 i Allmänt,

Textilt intresserad som jag också är så blev det ett besök vid nyöppnandet av västerbottens museums textila utställning, under en mindre lolita träff. Sen hade jag ju också lånat ut lite mörkare kläder ur min lolita garderob till en del av utställningen. Texten som kommer här nedan är citerat från deras hemsida:
"En hel utställning om textilier. Kläder från förr och nu, strumpor, kravatter, små små barnskor och vävda linnedukar. Mode och trender, snyggt och fult, tekniker, material och skötsel. Kunskap om textil har i alla tider varit livsnödvändig – som skydd mot kyla och värme, statusmarkör och handelsvara. I denna fullmatade utställning med skatter ur museets samlingar lyfts denna kunskap, samtidigt som den ökar medvetenheten om dagens textila produkter och produktion."
Så lite av tänket vi hade under dessa söndagar finns med i utställningen.
 
 
 
 

Huset på Brogatan, 27 april 2014

Publicerad 2014-12-11 17:32:00 i Allmänt,

Efter sista temasöndagen på västerbottens museum, så tog jag mig en sväng förbi detta hus, som jag blev väldigt nyfiken på. Färg var bortskrapat, och det låg diverse trädelar på baksidan. Vill jag ens veta vad dom har gjort på insidan? Däremot så har några av fönstren bytts ut till något som är mer likt original om man ser till det estetiska iaf. Det gråa grannhuset fick komma med på bild också, plus den "gång" som bildas bakom några andra hus.
 
Förebild kopierad från google maps.
 
Nu ser det ut så här:
 
Ett litet återbesök 14 juni, nya ägare?
 
 
 
 
 

Gårdagens och dagens outfit, 30 mars, 13 april och 27 april

Publicerad 2014-12-07 15:38:45 i Allmänt,

Fyra söndagar var det en textil programserie på Västerbottens museum. Första träffen kunde jag inte närvara vid, men dom andra tre var jag där. 

"Vi studerar plagg utifrån odling, tillverkning och distribution och frågar oss "Hur hålbart är vårt klädbruk?".
Var med och diskutera och undersök hållbarhetsaspekter i workshops. Ta gärna med dig ett plagg, ett mine och din egen kunskap om hållbarhet."

"30 mars: Kläder från 1860 till 1940 Tema: Handgjort och handtillverkat."

Även om något var tillverkat hemmavid, så var ju material som bomull importerat, och med stor sanolikhet så jobbade slavar på dessa bomullsfällt. Då var ull och linne bättre i sånna avseenden.

 
 
13 april: Kläder från 1950-60-tal. Tema: Konfektionsplagg.
Det blev vanligare med skräddarsydda plagg, av god kvalite.
 
 
27 april: Kläder från 1970-2000-tal. Tema: Produktionen flyttar utomlands.
Produktionen hamnar först i Findland, sen flyttar den längre och längre bort från Sverige, där det är billigare att producera ett plagg. Men mer och mer kommer det in ekologiskt odlad bomull på marknaden...
 
 

Återinvigning av Stora Hotellet 1 mars 2014

Publicerad 2014-12-07 12:50:00 i Allmänt,

9 månader senare skriver jag om denna dagen. Jag har helt enkelt prioriterat andra saker. Men efter gårdagens fotning, och ett andra möte med en av mina bloggföljare så kände jag att det var dags att ta tag i att börja lägga upp bilder igen.
Jag valde till dagens ära att klä mig i sent 1800-tals inspiration i grönt och vitt. Vilket också fick en viss uppmärksamhet. Jag gick den guidade rundvandringen med kritisk blick. Synd att inte lampan i trappen fick vara kvar ändå. Jag frågade guiden varför inte orginaldörrarna var kvar i stora sviten. Svaret blev att dom var i för dåligt skick. Jag tänkte då, det är väl bara att renovera...eller?
Resultatet i helhet blev helt okej, och jag gillar ändå mysigheten i biblioteket.
Synd bara att det gamla huset bredvid bara delvis har blivit renoverat i nuläget.
 
 
 

Om

Min profilbild

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela