RosenFalk

Sikeå...

Publicerad 2010-09-16 20:05:07 i Allmänt,

Förra helgens besök hos mina föräldrar i Granskär, mitt emot Sikeå hamn resulterade i två bilder på hus i trakten. Ett bättre foto på "Katthuset", som fortfarande är kvar fast det är tal om att det ska rivas. Det är ju bara för vackert det huset.
Andra huset (till höger) bredvid detta hus fanns ett till äldre hus, där det skulle behövas ändra på bde det ena och andra. För ljusblått/turkost var kanske inte det bästa färgvalet, och taket vid entrén går ju att diskuteras. Men i övrigt ett fint hus, som är i behov av lite mer kärlek.

Gammlia

Publicerad 2010-09-16 19:53:41 i Allmänt,

Besökte Gammlia i samband med Folkmusik& visfesten för nästan två veckor sen. På väg hem tog jag mig en promenad i utkanten av området, och blev nyfiken på vad det var för rosa hus man hade sett tidigare. Även två andra hus från området fick lite extra uppmärksamhet.
SLÖJDAREN
"Byggnadens namn kommer från kvarteret Slöjdaren i Umeå, där den stod innan den kom till Gammlia 1985. Byggd efter stadsbranden 1888. Huset inrymde då en "Skrädderiaffär", men flera andra affärer har funnits i huset efter det.
Idag nyttjas huset av Daglig verksamhet för begåvningshandikappade vuxna. Verksamheten skall fungera som en resurs för museet. Vi fyller b.la. ved på grillplatsen och i stugorna, eldar, räfsar och skottar snö och sopar. Hämtar post och kör bud."
"Efter branden i Umeå 1888 följde ett stort arbete att bygga bostäder till alla som förlorat sina hem. Den här byggnaden byggdes som en provisorisk handelsbutik efter branden, i kvarteret Slöjdaren "Väst på stan" i centrala Umeå."
----------------------------------------------------------------------------
LARS FÄRGARES GÅRD
(Gästforskarbostäder, Tillkommen genom donation)
----------------------------------------------------------------------
SÄVARGÅRDEN

"Sävargården uppfördes 1806 i Sävar norr om Umeå som en sågverksherrgård. Under 1920-talet flyttades herrgården till Gammliaområdet för att inrymma museum och restaurang."

http://www.savargarden.se/historia/

Böcker...

Publicerad 2010-09-16 19:24:30 i Allmänt,

Jag gjorde en relativt stor bokbeställning för några veckor sen via adlibris, med äldre tider och hus som gemensamt tema. Några har jag fastnat mer för än andra, och en har jag inte ens kollat igenom klart.

En bok som tar upp gamla perennsorter. Riktigt kul och intressant bok, då jag tänker göra en rabatt nästa år med blommor som vuxit här på gården ett tag, och ett gäng gamla sorter som bond/doftpion m.fl.
Jugend. Har inte tittat igenom så ingående, men har hittat bilder med det jag förknippar med jugendstilen. Vackert helt enkelt.
Småintressant, men tråkigt att bilderna är svart/vita.
En klar favorit. Lätt att ta med. Mycket vackert att titta på och riktigt intressant information också.
Har snabbt tittat igenom den. En bok som kräver lite mer läsning, men det blir intressant att sen läsa om upprustningen av gamla stan på 60-talet och om dom som fick det uppdraget att göra det.

En riktigt tjock bok på över 300 sidor. Har bara hunnit ströläsa halva boken, men det jag har läst hittills har varit riktigt intressant.

tidningar...

Publicerad 2010-09-05 11:28:31 i Allmänt,

Har snöat in mig lite på dessa tidningar: Gods och Gårdar, och Gård och Torp.
Nu har jag fixat en årsprenumeration på dessa tidningar.
Gods och Gårdar, är ju mest drömmhus i 1700-1800-tal och svåruppnått, men ack så vackert.
Gård och Torp, är mindre hus i lantligare stil, ända fram till 1920 ungefär.

pyssel...

Publicerad 2010-09-05 10:57:08 i Allmänt,

Här hemma så har jag äntligen fått klart skåpet jag fick när mina föräldrar flyttade från huset där jag är uppvuxen i. Huset var byggt sommaren 1931, och skåpet är troligast från 30-talet. Skåpet passar bra in här hos oss, då detta hus är byggt 1929.
Skåpet är lagat nedtill, då spikar hade rostat sönder och höll inte ihop träet längre. Sen är det skrapat, damsugat av och avtorkat från det fina dammet. Sen grundat två gånger med lackfärgsgrund, och sen två lager med halvblank lackfärg i antikvit. Insidan är klarlackad en gång, men hyllor och dörrinsida är lackad två gånger. Tyvärr så har dörren hängt sig fel, utan att jag direkt märkt det, så den går inte att stänga. Och att kapa till den, känns dumt.


På plats inne i huset, och ska bli ett bokskåp. Ersatte det förra skåpet.


Skåpets insida, då den står inne i verkstan. Regnet kom och den kunde inte vara på altan längre.

Örnsköldsvik nr1

Publicerad 2010-09-05 10:42:54 i Allmänt,

För två helger sen jag jag och Daniel hos hans mamma och hennes man Hans i Själlevad utanför Ö-vik. Under natten när vi var ute och åkte gammbil, så paserar vi Ö-viks museum och konsthall, och efter raden av hus så ser jag i skymningen ett mörkare hus med fönster som är igenspikat med stora träskivor. Hit måste vi ta oss nästa dag tänkte jag, och så blev det också. Dagen efter, på väg tillbaka till Umeå, svänger vi av i Ö-vik och lyckas tillslut hitta rätt. Huset i sig är inte så gammalt, men det såg väldigt bortglömt ut.





















På väg tillbaka till Umeå såg jag även en gård utanför Övik, som måste fotas nån gång, och ett på sidan om Nordmaling. Tyvärr så låg dom så till att dom måste fotas på väg ner från Umeå, då det är mitträcken och sånt.

Om

Min profilbild

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela