RosenFalk

Rundvandring kring Regementsmuseet

Publicerad 2017-07-09 20:20:25 i Allmänt,

28 augusti 2016 var det en rundvandring kring Regementsmuseet via Föreningen för Byggnadskultur i Umeå. Under alla åren som det har varit igång så har jag aldrig besökt det. Så detta var den sista visningen innan museet stänger. "Lerstenen vill bygga nytt - då får Regementets museum flytta på sig. Nu är det klart att två av husen hamnar på Gammlia."
"Soldattorpet anses vara ett av de bäst bevarade i Sverige. Det tillhörde roten nummer 44 Åberg under Bygdeå kompani och flyttades från Getgärdan, Bygdeå, till Umeå 1931."
"Armémuseum i Stockholm tar tillbaka det som varit utlånat till museet, men merparten av föremålen kommer att hamna på Västerbottens museum. – Det är viktigt att vi kan behålla sakerna här i Umeå. K4 och Västerbottens regemente har en så stor del i hela Umeås historia, säger Gunnar Söderström."
 
Utanför museumbyggnaden:
 
Soldattorpet:
 
 
 
Inne på museumet:

 
 
Soldattorpet:
 
 
En begravningsplats för trogna djur i regementets tjänst:
 
Arresten:
 
Officersmessen I20(våning 3):
 
 
Officersmessen delas in i: matsalen och ordersalen, Princessrummet, Brigadrummet, Finlandsrummet och Röda rummet.
 
 
(Källa: Vk.se och RexUmeå)

På berget vid Brännlands Värdshus

Publicerad 2017-07-09 19:05:57 i Allmänt,

12 augusti förra året beslöt sig jag och två vänner att vi skulle plocka blåbär och försöka hitta kantareller på berget vid Brännlands värdshus. Det blev inte mycket svamp, men lite blåbär, och en del spår i naturen av djur att försöka förstå sig på, som märken på träd och stigar av troligast renar. Men på nedersidan av berget hittade vi saker vi inte hade räknat med.
 
Här har nog någon begravt ett älskat djur, utmärkt med ett kors och pyntat med plastblommor. Mystiskt och omtänksamt på samma gång: 
 
Inte långt ifrån fann vi denna jordkällare. Kanske har det funnits ett hus i närheten en gång i tiden som denna jordkällare hörde ihop med:
 

Om

Min profilbild

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela