RosenFalk

Kålaboda nr1

Publicerad 2010-08-24 19:28:05 i Allmänt,

Sen bar det iväg till min kompis Eva som var hos sina färäldrar i Kålaboda. En pickup hade hämtats och med en beskrivning från Evas pappa gav vi oss iväg till ett hus, väldigt avsides i Kålaboda. Vi färdades längst en stenig och ojämn skogsbilväg, stannade vid några tillfällen för att se om vi var på rätt spår. Sen insåg vi att vi inte viste om vi var på rätt väg, så Eva ringde sin far dom kom dit och visade vägen med traktorn. Vi gick längst en väg som delvis hade blivit endel av kalhygget med små träd mellan hjulspåren. Vi kommer fram till ett område med granar, och där inne ser vi huset, med en liten skylt med information om huset.

"Nybergsgärdan. Från mitten av 1800-talet bodde här skomakare Anders Nyberg, med hustrun Maria Olofsdotter. De hade gift sig 1860. Anders dog 1904". Dom fick 7 barn, varav det yngsta barnet Klara flyttade in i Klarastugan(revs på 60-talet) då det byggdes 1910 iom att modern Maria dog. Klara dog 1933.
Nästa ägare till tomten blev Gunnar Strand, som 1924-25 flyttade dit ett hus, rev den gamla veboden och byggde en ny. Bagarstugan flyttades ut på åkern som fick fungera som ladugård. 1940 bodde skogsarbetare Skog med familj på gården. Gunnar och Elina flyttade till Amerika en sväng, men återvände till Sverige 1933 och till gården 1941-46. På 60 och 70-talet använde sonen Holger Strand med familj fastigheten som sommarbostad. Manbyggnad och ladugård står kvar, med Roger Strand som nuvarande ägare.




En kopia av det som står i boken om Kålabodas folk och gårdar.


Den turkosa pricken är Eva.. :P
















Nån slags lada...




Ett utedass på sidan om ladan...eller är det vedboden som nämns i början?


En öppen yta, nästan helt fri från träd.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela