RosenFalk

När det vilda tar över...

Publicerad 2019-06-30 20:43:00 i Allmänt,

När vi försöker tygla naturen men en dag tappar kontrollen, då tar det vilda över.
På vissa ställen står tiden stilla, i väntan på att få vakna till liv igen. Även om ett helt annat liv redan har vaknat. Ställen som Tegs trädgård i Umeå. När livet inte blev som man tänkt och allt är lämnat där det sist lades. 
Bland mjölkörten hördes ett tydligt surrande av bin och humlor. Dom hade tagit sig in pga alla trasiga glasrutor och takskivor som lossnat genom åren. I den delen där buskar kunde grävas upp på plats har allt vuxit till sig, och en fågel skrek på mig i ett träd då jag kom för nära. På marken i svarta plastbackar har några växter som klarat sig trots trångbodheten i krukor fortsatt att växa och i vissa fall spridit sig vidare utanför krukan. En geting flög in via ett trasigt fönster vid entren och kröp in bland trälådor. Kanske hade den ett bo där, eller samlade den bara lite trämassa. Jag tog mig vidare efter ett tag och lät det vilda fortsätta med sitt. 
 
 
 
 

I rivningarnas spår

Publicerad 2019-06-23 21:14:03 i Allmänt,

Umeås centrum förändras mer och mer för åren som går. 
Nu ska bl.a ett till hotell byggas. Jag hänger ibland inte med i svängarna. Det rivs och byggs lite överallt känns det som. Men på vissa ställen står tiden stilla, i väntan på att vakna till liv igen. Men det blir en egen fotning och blogginlägg om det förhoppningsvis.
I rivningarnas spår sopas det gemensamma minnet bort över hur det en gång var.
 
 

Dalkarlsås stora sten

Publicerad 2019-06-23 20:48:00 i Allmänt,

Vad har en sten med denna blogg att göra kan man säkert tänka, och ja det är väl lite märkligt. Men under min tid då jag pendlade med buss mellan Ånäset/Brände och Umeå under gymnasietiden, men även där jag skulle upp och hälsa på, så blev denna stenen en slags vägmarkering längs vägen. Den har som alltid varit där under en del av mitt liv. Och med åren har jag velat besöka stenen då jag på något sätt varit nyfiken på den och jag har dragits till den. Nyfikenheten blev större då jag läste en blogg om just samiska heliga stenar, Sieidi. Det kändes logiskt att denna sten kunde ha varit en sån plats.
 https://beneathnorthernlights.com/sieidi-a-holy-rock/
Jag är intresserad av vikingatid och tiden före kristendommen, och seder och bruk kring den tiden, även om vi vet väldigt lite. Men jag har en sten i skogen hemavid som har blivit min offersten. Det är också en sten som sticker ut lite, då den har delats i två delar. 
Jag tog mig ner på åkern, som visade sig var full i brännäslor men också av älggräs. Jag hoppade över ett litet dike, och där på andra sidan var det mindre blommor och mera torrt gräs bland årets gräs. Det prasslade av varje steg jag tog. Bredvid åkern rinner Dalkarsån förbi med branta sluttningar. Närmast stenen växte mera älggräs tror jag och på ena sidan ett buskage, som en gång i tiden blivit kapat och börjat om från början. Stenen i Dalkarlså är riktigt stor och rätt imponerande ändå. Rätt så raka sidor, så du vet att du kan inte ta dig upp på den. Men på en sida vid buskaget så är stenen lite snedkapad, och där fanns på höger sida små gropar/platåer, som om någon gjort groparna medvetet. Med stor nyfikenhet provade jag mig fram, och jag tog mig upp, och ner sen. Jag fick jobba på min höjdrädsla/fallrädsla då jag skulle ner. Jag lämnade en enkrona i en glipa mellan stenen och marken som tack för besöket, innan jag åkte tillbaka till Umeå. 
 
 
Extrabild på min sten från oktober 2017:
 

Detaljer i min vardag

Publicerad 2019-06-23 19:23:33 i Allmänt,

Genom åren som lokalvårdare har jag på olika ställen och trapphus stött på märkliga färgkombinatoner och trappräcken, eller en gammal symaskin i ett trapphus. Men även gamla byggnadsdetaljer som sätter sin charm på stället, eller bara spår av ett användande under många år, med lager på lager med färg. Orörda tapeter från en tid då blommigt var på tapeten, och färgglada plastmattor var att föredra. Alla dessa trapphus med grön marmor(?), och brun sten med en och annan fossil i sig. Som ett konstverk i vardagen.
 
 

Om

Min profilbild

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela