RosenFalk

Gammlia

Publicerad 2010-09-16 19:53:41 i Allmänt,

Besökte Gammlia i samband med Folkmusik& visfesten för nästan två veckor sen. På väg hem tog jag mig en promenad i utkanten av området, och blev nyfiken på vad det var för rosa hus man hade sett tidigare. Även två andra hus från området fick lite extra uppmärksamhet.
SLÖJDAREN
"Byggnadens namn kommer från kvarteret Slöjdaren i Umeå, där den stod innan den kom till Gammlia 1985. Byggd efter stadsbranden 1888. Huset inrymde då en "Skrädderiaffär", men flera andra affärer har funnits i huset efter det.
Idag nyttjas huset av Daglig verksamhet för begåvningshandikappade vuxna. Verksamheten skall fungera som en resurs för museet. Vi fyller b.la. ved på grillplatsen och i stugorna, eldar, räfsar och skottar snö och sopar. Hämtar post och kör bud."
"Efter branden i Umeå 1888 följde ett stort arbete att bygga bostäder till alla som förlorat sina hem. Den här byggnaden byggdes som en provisorisk handelsbutik efter branden, i kvarteret Slöjdaren "Väst på stan" i centrala Umeå."
----------------------------------------------------------------------------
LARS FÄRGARES GÅRD
(Gästforskarbostäder, Tillkommen genom donation)
----------------------------------------------------------------------
SÄVARGÅRDEN

"Sävargården uppfördes 1806 i Sävar norr om Umeå som en sågverksherrgård. Under 1920-talet flyttades herrgården till Gammliaområdet för att inrymma museum och restaurang."

http://www.savargarden.se/historia/

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela