RosenFalk

Historiskt tema i bagarstugan

Publicerad 2013-10-12 19:45:00 i Allmänt,

När det blev tal om att till hösten skulle vi baka i bagarstuga, så kollade min kusin Caroline när hon kunde komma upp. Sen var det bara för mamma att boka bagarstugan i Ånäset, samhället till byn jag är uppvuxen i. För den bagarstugan är bäst, och till ett bra pris. På nått sätt så kom väl tanken att jag och Carro skulle klä oss i historiska kläder. Jag har haft tanken på det många gånger att jag ville ha lång kjol och blus/skjorta när jag bakade, så nu fick det bli något liknande. Hade ett påslakan som skulle rent motiv/mönstermässigt passa bra till en moderiktig 1850-tals klänning, men det är i bomullsväv. Så då gjorde jag ett eget mönster utifrån skansens 1850-tals klänning som är mer folklig. Carro valde 1700-tal efter skansens mönster på en kofta, kombinerat med vad hon hade hemma sen tidigare. Jag gjorde en hilka/sjal och ett förkläde av två barnlakan. Sydde klart allt natten innan bakdagen.

7 september var det dags. Man glömmer lätt hur fin Galgbacken i Ånäset är, och jag tror jag har blivit mer husnördig med åren. Jag ser detaljer jag inte tänkt på förut. Och det intressantaste i huvudbyggnaden var ju att där i salen hängde Nysätradräkten. Det var lite småmäktigt då jag velat se hur den ser ut.

Jag och Carro fick vara med att blanda ingredienserna, smälta smör, och i slutet baka ut från degklump till ett färdigt bröd. Annars gjorde vi mest andra delen av utbakningen innan gräddning, och själva gräddningen. Men även lite lärdom om hur man sköter om elden och håller hällan varm fick vi också veta. För denna vetskap är ju nått att ta med till kommande generationer, och vårda ett viktigt kulturarv. Förr hade man tid, det har vi knappt längre. Allt ska gå så fort.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela